דלג לתוכן דלג לפוטר

סיפורי לקוחות

שעוני יד הם פריט שימושי ונפוץ שנועד למדידת הזמן ושימש במגוון תפקידים לאורך ההיסטוריה.
שעון היד הוא אביזר יומיומי חשוב ושימושי שעבר התפתחות משמעותית מאז הופעתו הראשונית. מפריט שהיה נחשב למותרות של אנשים עשירים בלבד, הפך שעונ היד לפריט חובה ונחלת הכלל.
התקדמות הטכנולוגיה ממשיכה לשפר את היכולות של שעוני היד ולהפוך אותם למכשירים מתוחכמים ומגוונים עוד יותר.
שימוש בחומרים מתקדמים על ידי יצרני שעונים, כמו טיטניום, קרמיקה, ופחמן מאפשרים ייצור של שעונים קלים ועמידים יותר.

אספנות שעונים מוסיפה מימד נוסף של עניין וערך לתחום זה, תוך דגש על היסטוריה, נדירות, ואומנות.

היסטוריה של שעוני יד

ידוע על סוגי שעונים שונים כגון שעוני שמש, שעוני נרות עוד מהשנים שלפני הספירה.

שעונים עתיקים מהמאה ה-16

שעונים נישאים הופיעו לראשונה בתחילת המאה ה-16, כאשר הם היו פריט נדיר ומפואר שנענד בעיקר על ידי נשים מהאצולה. הם היו קטנים יחסית ומעוטרים בתכשיטים, ושימשו יותר כאביזר אופנתי מאשר ככלי למדידת זמן מדויק.

שעונים עתיקים מהמאה ה-17 ומהמאה ה-18

במאה ה17 החלו ביצור שעוני כיס מדוייקים יחסית כאשר המציאו קפיץ מאזן אשר מצוי בין גלגלי השיניים של השעון.
במאה ה-18, שעוני הכיס החלו להיות יותר נפוצים ופותחו טכניקות מכניות מתקדמות יותר. התקופה הזו התאפיינה בשיפורים משמעותיים בדיוק ובאמינות של השעונים, ונוצרים שעונים מכניים מורכבים יותר עם פונקציות נוספות כמו שעוני מטוטלת.

שעונים עתיקים מהמאה ה-19

במהלך המאה ה-19, שעוני כיס היו עדיין הפופולריים ביותר בקרב גברים, שכן הם נשמרו בצורה בטוחה יותר בכיס והתאימו לשימוש יומיומי, בעוד שנשים המשיכו לענוד שעוני יד קטנים ומעוצבים.

שעוני יד במאה ה-20

בתקופת מלחמת העולם הראשונה שעון היד קיבל מפנה משמעותי והפך למבוקש. שעון היד הפך בתקופה זאת לפריט שגרתי לגברים הן בזירה האזרחית והן בצבאית.
שעוני טייסים שהציגו פונקציות טיסה ויוצרו ע״י לואי קרטיה (מותג השעונים קרטיה) ושעוני רולקס שיוצרו ב-1910 הן דוגמאות טובות לכך.
ברבות השנים הפכו השעונים הצבאיים לפריטי אספנות מבוקשים וחלק מהדגמים נסחרים במחירים גבוהים.
כאמור, מלחמת העולם הראשונה הפכה את שעון היד למבוקש וחברות רבות החלו לייצר דגמים שונים בעלי איכויות שונות. בשנת 1917 החל משרד המלחמה הבריטי לספק שעוני יד ללוחמים בשוחות. השעונים הללו היו בעלי מנגנונים מכנים בעלי גלגלי שיניים וקפיצים.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 חברות שעונים החלו בייצור של שעונים המבוססים על גבישי קוורץ הפועלים עם סוללה ונחשבים למדוייקים מאוד.
מותגים ידועים הינם rolex, omega, longines, panerai, iwc, bulgari, cartier, jaeger lecoultre, breitling, girard perregaux, patek philippe

במאה ה-20 הופיעו שעוני היד הדיגיטליים הראשונים. רובם מייצור המוני ותעשייתי ורק לחלקם יש ערך אספני כלשהו.

שעוני היד במאה ה-21

עיקר ההבדלים בין השעונים של תקופתנו ובין השעונים העתיקים, נמצא בטכנולוגיות המשמשות לבניית השעון ובאיכותו וברמת הדיוק שלו.
חלק מהיצרנים מייצרים את השעונים מחומרים עמידים ויקרים כגון פלדה, זהב, טיטניום, פלטינה וזכוכיות ספיר נוגדי שריטות וסדקים.

סוגי שעוני יד

שעוני יד ניתן לסווג לכמה סוגים עיקריים –

שעונים מכניים

שעונים אלה פועלים באמצעות מנגנון מכני המורכב מגלגלי שיניים וקפיצים. הם דורשים מתיחה ידנית או אוטומטית באמצעות תנועת היד של הלובש. שעונים מכניים ידועים באומנות הדיוק שלהם ולעיתים נתפסים כיצירות אמנות. מותגים ידועים בתחום זה כוללים את Rolex, Patek Philippe ו-Omega.

שעוני קוורץ

שעונים אלה הומצאו בשנות ה-60 של המאה ה-20 והם פועלים באמצעות גביש קוורץ שמייצר תנודות מדויקות כשעובר בו זרם חשמלי. שעוני קוורץ הם מדויקים יותר מהשעונים המכניים ודורשים פחות תחזוקה. מותגים מובילים בשעוני קוורץ כוללים את Seiko ו-Citizen.

שעונים אוטומטיים

שעונים אלו נטענים ע"י תנועות היד וכוללים מאות חלקים נעים. לשעונים אלו כח רזרבי, כלומר מרגע שלא עונדים אותם האיכותיים שבהם ימשיכו לעבוד במשך מספר ימים.
שעונים אוטומטיים ושעונים מכניים, בדרך כלל יועדפו ע"י אספנים על פני שעוני קוורץ ומחירם יהיה גבוה יותר.

מותגים שעונים ידועים

Rolex – רולקס

אחד המותגים היוקרתיים והנחשבים ביותר בעולם השעונים. שעוני Rolex ידועים בדיוק, באיכות, ובעמידות הגבוהה שלהם. מותג אייקוני בעל מספר דגמים מבוקשים וביניהם רולקס סאבמרינר (Rolex Submariner), רולקס דייטונה (Rolex Daytona), רולקס פרזידנט (Rolex President) ועוד.

Patek Philippe – פטק פיליפ

מותג שוויצרי מפורסם שמייצר שעוני יוקרה מכניים עם דגש על עיצוב ואומנות גבוהה. אחד ממותגי העל העולמיים בשענות. שעונים מבוקשים ע"י אספנים ומחירם יקר מאוד. דגמים נדירים מגיעים לסכומים של עשרות מיליוני דולרים.

Omega – אומגה

מותג שוויצרי נוסף, הידוע בשעוני הצלילה שלו ובקשר ההדוק עם עולם הספורט והתעופה. מותג אספני כולל שעוני הוינטג שלו. בין דגמיו ניתן לציין את הדגם האייקוני אומגה ספידמסטר (Omega Speedmaster) שנענד ע"י באז אולדרין על הירח בשנת 1969.

Longines – לונגין

מותג שווייצרי ותיק שחתום על פטנטים מכניים בשעון היד. בתחילת דרכו יצר שעוני יד לטייסים הכוללים פונקציות מגוונות. בהקשר זה ניתן לציין את הטייס צ’ארלס לינדברג שענד את המותג וכיום החברה מייצרת שעון שזכה לכינוי על שמו.

Tudor – טודור

חברת בת של רולקס, יש המכנים את המותג “רולקס לעניים” כיוון שהעיצובים דומה בחלק מהדגמים אך מחירם נמוך משמעותית מהאחות הגדולה רולקס. עם זאת חברת טיודור מייצרת שעוני צלילה, שעוני דרס ועוד באיכות חומרים ומנגנונים משובחים.

אספנות שעונים

אספנות שעונים היא תחום מרתק שמושך אנשים רבים מכל רחבי העולם. אספנים מחפשים שעונים נדירים, עתיקים, ובעלי ערך היסטורי ואומנותי. ישנם מספר גורמים שמובילים את האספנים בבחירת השעונים שלהם –

  • נדירות: שעונים שמיוצרים בכמויות מוגבלות או דגמים שהופסק ייצורם הם מבוקשים מאוד.
  • מצב: שעונים במצב מקורי ושמור היטב הם בעלי ערך גבוה יותר.
  • היסטוריה: שעונים שהיו בבעלות של אנשים מפורסמים או בעלי חשיבות היסטורית כלשהי יכולים להיות יקרי ערך במיוחד.
  • מותג: מותגים יוקרתיים כמו Rolex, Patek Philippe ו-Audemars Piguet נחשבים יותר בתחום האספנות.